Όλοι οι φοιτητές/τριες του ΔΠΘ έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν μακροχρόνια ή βραχυχρόνια κινητικότητα για σπουδές μέσω του προγράμματος ERASMUS+ σε πανεπιστήμιο άλλου κράτους-μέλους. Πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο του προγράμματος 2021-2027 έμφαση δίνεται στην συμμετοχή φοιτητών/τριών με λιγότερες ευκαιρίες. Για την κάλυψη των πρόσθετων εξόδων που προκύπτουν από τη φοίτηση σε Πανεπιστήμιο του εξωτερικού οι φοιτητές/τριες δύναται να λάβουν υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).
Για την μακροχρόνια κινητικότητα, με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος Εργοθεραπείας ορίζονται τα κριτήρια επιλογής τα οποία, αναγράφονται στον Οδηγό Σπουδών του Τμήματος και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Τμήματος. Τα κριτήρια βασίζονται στις αρχές της ίσης μεταχείρισης και είναι συμβατά με αυτά που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Εθνική Μονάδα Συντονισμού Erasmus+ Ελλάδας (ΙΚΥ).
Η μέγιστη διάρκεια της κινητικότητας για σπουδές είναι ένα εξάμηνο προκειμένου να δίδεται η δυνατότητα κινητικότητας σε περισσότερους φοιτητές/τριες του Δ.Π.Θ. Φοιτητές/τριες έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν για μεγαλύτερο διάστημα (π.χ. ένα ακαδημαϊκό έτος), μετά από έγκριση του Τμήματος Εργοθεραπείας, χωρίς ωστόσο επιχορήγηση (zero grant). Η διαδικασία για κινητικότητα χωρίς επιχορήγηση είναι η ίδια που ακολουθείται για την επιχορηγούμενη κινητικότητα.
Σε περίπτωση που οι προσφερόμενες για κινητικότητα φοιτητών/τριών θέσεις είναι λιγότερες από τις ζητούμενες βάσει των αιτήσεων, με απόφασή της η Επιτροπή Erasmus+ δύναται να ανακατανέμει τον διαθέσιμο προϋπολογισμό του Προγράμματος, σύμφωνα με τους κανόνες που επιβάλει η σχετική σύμβαση.
Κάθε ακαδημαϊκό έτος, μετά από απόφαση της Επιτροπής Erasmus+, δημοσιεύεται από το Τμήμα Εργοθεραπείας πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους φοιτητές/τριες του Τμήματος για συμμετοχή στην μακροχρόνια κινητικότητα φοιτητών/τριών για σπουδές. Στην πρόσκληση αναγράφονται ο/οι κύκλος/οι σπουδών που αφορά, οι διαθέσιμες θέσεις για το Τμήμα Εργοθεραπείας, οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια επιλογής, τα δικαιολογητικά και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων. Η υποβολή της αίτησης και όλων των σχετικών δικαιολογητικών όπως ορίζεται στην πρόσκληση γίνεται στον/στην Συντονιστή/τρια του Τμήματος.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όσοι φοιτητές/τριες είναι κανονικά εγγεγραμμένοι/ες στο Τμήμα Εργοθεραπείας του ΔΠΘ ως προπτυχιακοί/ες φοιτητές/τριες και έχουν γλωσσική επάρκεια στο απαιτούμενο επίπεδο που ορίζει το Ίδρυμα υποδοχής.
Η κατάταξη των υποψηφίων για κινητικότητα φοιτητών/τριών πραγματοποιείται από τον Συντονιστή/στρια Erasmus+ του Τμήματος, ο οποίος κοινοποιεί τον πίνακα κατάταξης στην Γενική Συνέλευση του Τμήματος και ακολούθως στο Γραφείο Erasmus+.
Μετά την έγκριση της κινητικότητας ο/η Συντονιστής/τρια του Τμήματος Εργοθεραπείας:
α) συζητά με το/η φοιτητή/τρια και τελικά εγκρίνει ένα πρόγραμμα διάρκειας κατά περίπτωση ενός τριμήνου (20 ECTS), ενός εξαμήνου (30 ECTS) ή ενός έτους (60 ECTS). Το πρόγραμμα αυτό πρέπει να έχει παρόμοια, συμπληρωματικά ή συναφή μαθησιακά αποτελέσματα σε σχέση με το πρόγραμμα του Τμήματος Εργοθεραπείας, αλλά δεν πρέπει να έχει απαραιτήτως το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο. Ο/Η φοιτητής/τρια δεν μπορεί να επιλέξει μαθήματα που έχει ολοκληρώσει επιτυχώς στο Δ.Π.Θ. Το πρόγραμμα αυτό αποτυπώνεται στην Συμφωνία Σπουδών του/της φοιτητή/τριας.
β) ενημερώνει τη Συνέλευση του Τμήματος Εργοθεραπείας για το περιεχόμενο της Συμφωνίας Σπουδών (Learning Agreement) και εισηγείται την επικύρωσή της η οποία διασφαλίζει ότι οι μονάδες ECTS που θα αποκτηθούν στο Ίδρυμα υποδοχής στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος θα αναγνωριστούν πλήρως, θα μεταφερθούν στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Εργοθεραπείας και θα χρησιμοποιηθούν για να ικανοποιήσουν τις προϋποθέσεις απόκτησης του τίτλου σπουδών.
Μετά την επιλογή ο/η φοιτητής/τρια που έχει επιλεγεί για μία περίοδο κινητικότητας στο εξωτερικό για σπουδές, θα πρέπει να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου υποδοχής στο οποίο πρόκειται να μετακινηθεί προκειμένου να ενημερωθεί για τις διαδικασίες, τις προθεσμίες και τα έγγραφα που απαιτεί το Ίδρυμα Υποδοχής, τις ημερομηνίες έναρξης των μαθημάτων, τη στέγαση κλπ.
Μετά την αποδοχή του/της φοιτητή/τριας από το Ίδρυμα Υποδοχής, ο/η φοιτητής/τρια υποβάλει στο γραφείο Erasmus+ τη Συμφωνία Σπουδών και όσα έγγραφα απαιτούνται έντυπα ή ηλεκτρονικά και λαμβάνει το 80% της υποτροφίας του. Επιπλέον, υποβάλλεται υποχρεωτικά σε διαδικτυακό τεστ αξιολόγησης του επιπέδου της γλώσσας που θα χρησιμοποιηθεί για τις σπουδές του στο εξωτερικό.
Μετά την επιστροφή του/της φοιτητή/τριας από το Ίδρυμα υποδοχής, ο/η φοιτητής/τρια υποβάλει στον Συντονιστή/στρια και στο Γραφείο Erasmus+ του ΔΠΘ όλα τα απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα που έχει λάβει από το Ίδρυμα Υποδοχής και αφορούν τη μετακίνησή του.
Ο/Η Συντονιστής/τρια του οικείου Τμήματος διεκπεραιώνει τη μεταφορά των μονάδων ECTS που αποκτήθηκαν στο Ίδρυμα υποδοχής μέσω της Συμφωνίας Μάθησης κατά το εγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών όπως αποτυπώνεται στο πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας (transcript of records), στο επίσημο πρόγραμμα που ακολουθεί ο/η φοιτητής/τρια στο Τμήμα Εργοθεραπείας. Αν τα μαθήματα στα οποία έχει εξεταστεί επιτυχώς ο/η φοιτητής/τρια στο Ίδρυμα υποδοχής υπερβαίνουν τις 30 μονάδες ECTS ανά εξάμηνο, τότε τα επιπλέον μαθήματα αναφέρονται στο χορηγούμενο μαζί με το πτυχίο Παράρτημα Διπλώματος (Diploma Supplement). Σε περίπτωση που φοιτητής/τρια έχει καλύψει τον απαιτούμενο αριθμό μονάδων για τη λήψη πτυχίου, πριν τη μετακίνησή του, τα όποια μαθήματα έχουν εξεταστεί επιτυχώς στο Ίδρυμα υποδοχής, αναφέρονται στο χορηγούμενο μαζί με το πτυχίο Παράρτημα Διπλώματος (Diploma Supplement).
Σε μαθήματα που οι φοιτητές/τριες παρακολούθησαν, αλλά δεν εξετάστηκαν επιτυχώς στο εξωτερικό, μπορούν να εξεταστούν εκ νέου στο ΔΠΘ κατά την επαναληπτική εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου. Στην περίπτωση αυτή, οι φοιτητές/τριες θα πρέπει να μεριμνούν για τη δήλωση αυτής της εξέτασης σε συνεννόηση με τη γραμματεία του Τμήματος Εργοθεραπείας.
Με την ολοκλήρωση της κινητικότητας ο φοιτητής λαμβάνει το υπολειπόμενο 20% της υποτροφίας. Προϋπόθεση για τη χορήγηση του συνόλου της υποτροφίας είναι η προσκόμιση των απαραίτητων εγγράφων από το ‘Ίδρυμα υποδοχής και η επιτυχής αξιολόγηση του/της φοιτητή/τριας στο Ίδρυμα Υποδοχής σε μαθήματα που αντιστοιχούν στο 30% του προγράμματος (6 ECTS για ένα τρίμηνο, 10 ECTS για ένα εξάμηνο σπουδών).
Στην περίπτωση που απαιτείται τροποποίηση της Συμφωνίας Σπουδών για ακαδημαϊκούς ή άλλους λόγους, ο/η φοιτητής/τρια υποβάλλει σχετικό αίτημα στο/στη Συντονιστή/στρια του Τμήματός εντός πέντε (5) εβδομάδων από την έναρξη των μαθημάτων στο Ίδρυμα υποδοχής, αναφέροντας ρητά τους λόγους της αιτούμενης τροποποίησης. Η τροποποίηση εγκρίνεται από τη Συνέλευση του Τμήματος Εργοθεραπείας και ολοκληρώνεται η διαδικασία και από τα δύο Ιδρύματα (προέλευσης-υποδοχής) από το αίτημα του/της ενδιαφερομένου/νης.
Για την βραχυχρόνια κινητικότητα, κάθε φοιτητής/τρια, και ιδίως εκείνοι/ες που δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε μακροχρόνια κινητικότητα με φυσική παρουσία για σπουδές ή για πρακτική Erasmus+, έχει τη δυνατότητα να συνδυάσει βραχυχρόνια κινητικότητα με φυσική παρουσία (διάρκειας από 5-30 ημέρες) σε συνδυασμό με υποχρεωτική εικονική δραστηριότητα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει η κινητικότητα να απονέμει στο/η φοιτητή/τρια τουλάχιστον 3 μονάδες ECTS.
Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην βραχυχρόνια κινητικότητα φοιτητών/τριών δημοσιεύεται από το Γραφείο Erasmus+. Στην πρόσκληση αυτή αναφέρονται οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια επιλογής, τα δικαιολογητικά και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων. Τα κριτήρια βασίζονται στις αρχές της ίσης μεταχείρισης και είναι συμβατά με αυτά που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Εθνική Μονάδα Συντονισμού Erasmus+ Ελλάδας (ΙΚΥ).
Η υποβολή της αίτησης και όλων των σχετικών δικαιολογητικών όπως ορίζεται στην πρόσκληση γίνεται στο Γραφείο Erasmus+. Δικαίωμα υποβολής αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όσοι φοιτητές/τριες:
α) είναι κανονικά εγγεγραμμένοι/ες σε Τμήματα του ΔΠΘ ως προπτυχιακοί/ες, μεταπτυχιακοί/ες φοιτητές/τριες ή υποψήφιοι/ες διδάκτορες.
β) έχουν γλωσσική επάρκεια στο απαιτούμενο επίπεδο που ορίζει το Ίδρυμα υποδοχής.
Για την επιλογή των φοιτητών/τριών για συμμετοχή στην βραχυχρόνια κινητικότητα για πρακτική Erasmus+ ισχύουν οι προϋποθέσεις και τα βαθμολογικά κριτήρια επιλεξιμότητας που ορίζονται στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας Προγράμματος Erasmus+ του ΔΠΘ. Τα κριτήρια βασίζονται στις αρχές της ίσης μεταχείρισης και είναι συμβατά με αυτά που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Εθνική Μονάδα Συντονισμού Erasmus+ Ελλάδας (ΙΚΥ).
Η κατάταξη των υποψηφίων για βραχυχρόνια κινητικότητα φοιτητών/τριών πραγματοποιείται από το Γραφείο Erasmus+ με ευθύνη του Ιδρυματικού Συντονιστή/τριας. Ο/Η Συντονιστής/στρια κοινοποιεί τον πίνακα κατάταξης και ενημερώνει τα Ακαδημαϊκά Τμήματα των οποίων οι φοιτητές έχουν επιλεγεί για βραχυχρόνια κινητικότητα.
Μετά την έγκριση της βραχυχρόνιας κινητικότητας ο/η Συντονιστής/τρια του οικείου Ακαδημαϊκού Τμήματος:
α) συζητά με το/η φοιτητή/τρια και τελικά εγκρίνει το πρόγραμμα που πρέπει να έχει παρόμοια,
συμπληρωματικά ή συναφή μαθησιακά αποτελέσματα σε σχέση με το πρόγραμμα του Τμήματος Εργοθεραπείας, αλλά δεν πρέπει να έχει απαραιτήτως το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο. Το πρόγραμμα αυτό αποτυπώνεται στην Συμφωνία Σπουδών του/της φοιτητή/τριας.
β) ενημερώνει τη Συνέλευση του Τμήματος Εργοθεραπείας για το περιεχόμενο της Συμφωνίας Σπουδών (Learning Agreement) και εισηγείται την επικύρωσή της από τη Συνέλευση του Τμήματος η οποία διασφαλίζει ότι οι μονάδες ECTS που θα αποκτηθούν στο Ίδρυμα υποδοχής στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος βραχυχρόνιας κινητικότητας θα αναγνωριστούν πλήρως, θα μεταφερθούν στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Εργοθεραπείας και θα χρησιμοποιηθούν για να ικανοποιήσουν τις προϋποθέσεις απόκτησης του τίτλου σπουδών.
Μετά την επιλογή ο/η φοιτητής/τρια που έχει επιλεγεί για μία περίοδο βραχυχρόνιας κινητικότητας στο εξωτερικό για σπουδές, θα πρέπει να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου υποδοχής στο οποίο πρόκειται να μετακινηθεί προκειμένου να ενημερωθεί για τις διαδικασίες, τις προθεσμίες και τα έγγραφα που απαιτεί το Ίδρυμα Υποδοχής, τις ημερομηνίες έναρξης των μαθημάτων, τη στέγαση κλπ.
Μετά την αποδοχή του/της φοιτητή/τριας από το Ίδρυμα Υποδοχής, ο/η φοιτητής/τρια υποβάλει τη Συμφωνία Σπουδών και όσα έγγραφα απαιτούνται έντυπα ή ηλεκτρονικά και λαμβάνει πριν από τη φυσική κινητικότητα το 80% της υποτροφίας του.
Με την ολοκλήρωση της κινητικότητας ο φοιτητής λαμβάνει το υπολειπόμενο 20% της υποτροφίας. Προϋπόθεση για τη χορήγηση του συνόλου της υποτροφίας είναι η προσκόμιση των απαραίτητων εγγράφων από το Ίδρυμα υποδοχής και η επιτυχής εξέταση του/της φοιτητή/τριας στο Ίδρυμα Υποδοχής σε μαθήματα που αντιστοιχούν στο 30% των μονάδων ECTS του προγράμματος.
Ο/Η φοιτητής/τρια ενημερώνει τακτικά το Συντονιστή/τρια του Ακαδημαϊκού Τμήματος για την πρόοδο των σπουδών του. Επίσης, οφείλει να ενημερώνει εγκαίρως το Συντονιστή/τρια του Ακαδημαϊκού Τμήματος για τυχόν ακαδημαϊκά ή άλλα προβλήματα που ανακύπτουν κατά την παραμονή του στο εξωτερικό.
Οι φοιτητές/τριες που είναι υπότροφοι του προγράμματος Erasmus+ για σπουδές, δεν έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στην εξεταστική περίοδο του εξαμήνου στο οποίο συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Οι φοιτητές/τριες οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+ για την εκπόνηση της πτυχιακής/διπλωματικής τους εργασίας ή μέρους αυτής οφείλουν να αναφέρουν στην πτυχιακή/διπλωματική που καταθέτουν στο Τμήμα Εργοθεραπείας ή σε παρουσιάσεις της εργασίας τους σε συνέδρια, αναρτημένες δημοσιεύσεις ή εργασίες, το παρακάτω κείμενο:
«Η παρούσα διπλωματική/πτυχιακή εργασία (ή Μέρος της παρούσας διπλωματικής/πτυχιακής εργασίας) πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο κινητικότητας μέσω του προγράμματος Erasmus+ με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Σε περίπτωση που η πραγματική διάρκεια της κινητικότητας είναι μικρότερη από αυτήν που έχει καθοριστεί στη Σύμβαση (με ανοχή 5 ημερών για την μακροχρόνια κινητικότητα), το ΔΠΘ υποχρεούται να τροποποιήσει τη Σύμβαση του/της φοιτητή/τριας μειώνοντας το αντίστοιχο ποσό της επιχορήγησης που έχει συμφωνηθεί. Στην περίπτωση αυτή, είτε δεν καταβάλλεται το σύνολο του υπολειπόμενου 20% της επιχορήγησης, είτε, εφόσον το σύνολο της δικαιούμενης επιχορήγησης υπολείπεται του 80% που έχει λάβει ο/η φοιτητής/τρια, ζητείται η επιστροφή του αντίστοιχου ποσού εντός ενός μηνός από την ειδοποίηση που θα λάβει από το Γραφείο Erasmus+. Σε περίπτωση που ο/η υπότροφος φοιτητής/τρια δεν επιστρέψει εγκαίρως το ποσό που του έχει καταλογιστεί, το θέμα παραπέμπεται αρμοδίως στη Επιτροπή Erasmus+ του ΔΠΘ. Φοιτητές/τριες για τους οποίους η επιτροπή Erasmus+ διαπιστώνει ότι έχουν διοικητικές ή οικονομικές εκκρεμότητες με το πρόγραμμα, ακόμα και εάν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο Ίδρυμα, δεν λαμβάνουν βεβαίωση περάτωσης σπουδών και δεν ανακηρύσσονται πτυχιούχοι πριν την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων. Το Γραφείο Erasmus+ ενημερώνει σχετικά τη Γραμματεία του Τμήματος Εργοθεραπείας.
Oι μετακινούμενοι/ες φοιτητές/τριες σε συνεργασία με το φοιτητικό σύλλογο, τον ESN-DUTH, το Τμήμα Εργοθεραπείας, το γραφείο Erasmus+ ή άλλες μονάδες του ΔΠΘ οργανώνουν ή/και συμμετέχουν σε δράσεις διάχυσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος αυξάνοντας την προστιθέμενη αξία του.
Σε περίπτωση που ο/η υπότροφος φοιτητής/τρια συγκεντρώσει μονάδες ECTS που αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 30% του προγράμματος του (λιγότερες από 6 μονάδες ECTS για τρίμηνη μετακίνηση, 10 μονάδες ECTS για εξαμηνιαία) δεν εισπράττει το υπολειπόμενο 20% της υποτροφίας. Στις περιπτώσεις όπου ο/η φοιτητής/τρια δεν ήταν δυνατόν να ολοκληρώσει τις προσυμφωνημένες δραστηριότητες στο Ίδρυμα υποδοχής λόγω ανωτέρας βίας (π.χ. λόγους υγείας με βεβαίωση νοσοκομείου), αποζημιώνεται το πραγματικό παραμονής στο εξωτερικό, εκτός και αν οριστεί αλλιώς από την Εθνική Μονάδα Συντονισμού.
Ο/Η φοιτητής/τρια υποχρεούται να προσκομίσει μετά το πέρας της κινητικότητάς του το
Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας (Transcript of Records) και το Πιστοποιητικό Παρακολούθησης (Certificate of attendance). Σε περίπτωση που ο/η υπότροφος δε φέρει τα έγγραφα οφείλει να επιστρέψει το 80% της υποτροφίας, που έχει ήδη εισπράξει ως προκαταβολή, ενώ δεν εισπράττει το υπολειπόμενο 20% της υποτροφίας.
Σε περίπτωση που ο/η υπότροφος φοιτητής/τρια δεν επιστρέψει εγκαίρως το ποσό που του έχει καταλογιστεί, το θέμα παραπέμπεται αρμοδίως στην Επιτροπή Erasmus+ του ΔΠΘ. Φοιτητές/τριες που έχουν διοικητικές ή οικονομικές εκκρεμότητες με το πρόγραμμα Erasmus+, ακόμα και εάν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο Ίδρυμα, δεν λαμβάνουν βεβαίωση περάτωσης σπουδών και δεν ανακηρύσσονται πτυχιούχοι πριν την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων τους. Το Γραφείο Erasmus+ ενημερώνει σχετικά τη Γραμματεία του Αντίστοιχου Τμήματος.
Η επιχορήγηση Erasmus+ δεν παρέχει ασφάλιση για τους/τις μετακινούμενους/ες φοιτητές/τριες. Πριν την αναχώρηση στο εξωτερικό, ο/η φοιτητής/τρια θα πρέπει να προμηθευτεί από τον ασφαλιστικό του φορέα την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ) που να καλύπτει όλο το διάστημα μετακίνησης και να ενημερωθεί σχετικά με τις παροχές που προσφέρει στη χώρα υποδοχής. Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας δεν καλύπτει ιδιωτική περίθαλψη, επείγουσα ιατρική περίθαλψη ή επαναπατρισμό και δεν υποκαθιστά την ταξιδιωτική ασφάλιση. Στις περιπτώσεις που η Ε.Κ.Α.Α. δεν έχει ισχύ (όπως για παράδειγμα στις χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης), τότε θα πρέπει να υπάρχει ιδιωτική ασφάλιση υγείας.
Για να δείτε τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας Προγράμματος Εrasmus+ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ΕΔΩ